HÍREK

KORONA VÍRUS:

Engedje meg hogy egy részletes anyaggal segítsek a jelenlegi egészségügyi vészhelyzetben eligazodni a tisztítás területén. Az alábbi anyagot a Kärcher cégtől kapott anyagok alapján állítottam össze. A cég a tisztítástechnológiai piac egyik legnagyobb szereplője. Az itt közreadott információk szinte a tisztítás minden területén adnak segítséget a helyzethez megfelelő alkalmazkodáshoz. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy válaszokat találjunk a különböző területeken felmerülő kérdésekre.
A Kärcher-nek talán előnye, hogy a katonai területen már hosszú ideje gyárt vegyi mentesítő és védő felszereléseket. Az ott meglévő tapasztalatok is segítik a megfelelő válaszok megtalálásában a civil életben is.
Az információk folyamatosan érkeznek. Amint arra érdemes anyagot össze tudok állítani, késedelem nélkül eljuttatom Önnek tisztelt {%Person.FirstName%}. 
Amennyiben kérdése merül fel keressen bizalommal.


Amikor a higiénia a legfontosabb

Az új, koronavírus, más néven SARS-CoV-2, világszerte terjed. Úgy tűnik, hogy a fő átviteli út emberről emberre cseppfertőzéssel. Egyszerű higiéniai intézkedésekkel mindenki hozzájárulhat magának és másoknak az életveszélyes tüdőbetegségek megóvásához és a gyors terjedés korlátozásához. Különleges témánk a fertőzés elleni védelem leghatékonyabb módszereiről szól.

                 

Honnan származik a koronavírus?

2020. március 11-én a Világ egészségügyi Szervezet (WHO) a COVID-19-et világjárvánnyá nyilvánította. A tüdő megbetegedést a SARS-CoV-2 koronavírus váltja ki. Egy járvánnyal ellentétben a pandémia során a fertőző betegség megjelenése földrajzilag nem behatárolt és az egész világban elterjedhet, mint ahogyan azt jelenleg is figyelemmel kísérhetjük. A koronavírussal történő megfertőződés influenzaszerű tünetekben nyilvánul meg, mint köhögés, láz, nátha, levertség. Előfordulhatnak légzési nehézségek, fejfájás és végtagfájdalmak, émelygés, hasmenés, valamint hidegrázás. A betegség lefolyása egyénenként eltérő és nagyon különböző. A tünetmentes lefolyás éppúgy lehetséges, mint a tüdőelégtelenséggel vagy halállal járó súlyos tüdőgyulladás. A tudósok feltételezik, hogy a SARS-CoV-2 kórokozó a kínai (Hubei tartománybeli) Wuhan város egyik élelmiszerpiacán terjedt át az emberre egy vadállatról. Az azonban, hogy melyik állat hordozta eredendően a vírust, az még nem tisztázott. Jelenleg azon feltételezés a legvalószínűbb, miszerint a kórokozót először denevérek adták át más állatoknak, mielőtt átterjedt volna az emberre – vélhetően annak az állatnak az elfogyasztásával, amely átmeneti gazdatestként szolgált a SARS-CoV-2 kórokozónak, és amelyet a piacon kínáltak megvásárlásra.

 

A fertőző betegségek kiváltói:

A fertőző betegségeket különféle kórokozók okozhatják, beleértve a vírusokat, baktériumokat vagy gombákat.

Vírusok:

A vírusok, mint a SARS-CoV-2 koronavírus szabad szemmel nem láthatóak, és mindössze 20-300 nanométer nagyságúak. Behatolnak az állati, növényi vagy emberi sejtekbe, és ezeket az élő sejteket használják úgynevezett gazdasejtként. A levegőn is viszonylag sokáig életben maradnak és fertőznek. A hosszú távú túléléshez azonban új gazdasejtre van szükségük – ha ezt nem találják meg, a vírusok előbb vagy utóbb elpusztulnak.

Nem minden vírus okoz megbetegedést. Gyakran reagál az immunrendszerünk gyorsan és küzdi le azonnal a behatolókat. A vírusok elkezdenek a testben szaporodni, amint a fertőzés megtörtént. A gyógyszerek csak meghatározott esetekben segítenek a vírusokkal szemben, az antibiotikumok pedig bizonyítottan hatástalanok vírusos megbetegedések esetén. Léteznek antivirális szerek, amelyek azonban csupán egyes vírusfajták ellen hatnak. Mivel a vírusok (például az influenzavírus) képesek megváltozni, könnyebben kijátsszák a szervezet ellenálló képességét. Immunissá csak akkor válik az ember, ha a teste leküzdötte a kórokozót. Az immun védettség azonban sokszor még a leküzdött betegség után sem mindig adott. A vírusoknak nincs saját anyagcseréjük.

Baktériumok:

A vírusokkal ellentétben a baktériumok sokkal nagyobbak. Nagyjából 0,1-700 mikrométer nagyságú egysejtű élőlények, amelyek ellátják önmagukat. Ezenfelül saját örökítő anyaggal és saját anyagcserével rendelkeznek. A baktériumok mindenütt jelen vannak – a levegőben, a vízben, az élelmiszerben, stb. A vírusokhoz hasonlóan a baktériumok is nagyon hosszú ideig, sokszor hetekig, néha akár hónapokig is képesek a környezetben vagy magában a testben, életben maradni. Nagyon jól alkalmazkodnak és különféle körülmények között is képesek szaporodni. Az összes baktérium mindössze egy százaléka okoz megbetegedést az embernél. Gyakran még fontosak is a baktériumok az egészség szempontjából. Megtalálhatók ugyanis például az emberi bélrendszerben, bőrön vagy szájüregben. Aki el akarja tüntetni a baktériumokat tárgyakról, alkalmazhat magas hőmérsékletet vagy vegyi anyagokat, mint az alkohol, az aldehid vagy a klór. Az emberi testben gyakran alkalmazunk antibiotikumot valamilyen kezelés keretei között. Ez megakadályozza a baktériumok elszaporodását vagy közvetlenül el is pusztítja azokat.

Gombák:

Az emberi bőrön vagy a testben a gombák teljesen természetes módon fordulnak elő. Mindössze kevés olyan gombafajta van, amely az embernél betegséget okoz, többek között a bőrgomba, az élesztőgomba vagy egyes penészgombák. Ezek ott érzik jól magukat, ahol nedvesség van: fürdőhelyeken, fülkékben, nyirkos falakon vagy virágcserepekben. Az élelmiszerek, mint a kenyér, a burgonya vagy a liszt is a gombák melegágyai közé tartoznak. Még a kárpitozott bútorokban és az ágyneműben is kimutathatók a gombák. Az élesztőgomba természetes bőrflóránk része. A bőrpikkelyekben él és elhalt hámsejtekkel táplálkozik. A gombák csak akkor hatolnak be az emberi testbe, ha a bőr természetes védekezőképessége sérült vagy gyenge az immunrendszere. A gombák okozta betegségeket mikózisnak nevezzük. Gyakran érinti a bőrt, a körmöket vagy a nyálkahártyát. Ritkán támadják a gombák a belső szerveket, mint a tüdőt. Ha azonban ez az eset következik be, nagy kárt okozhatnak.

 

Hogyan terjed a koronavírus?

Cseppfertőzés:

Az ismeretek jelenlegi állása szerint a SARS-CoV-2 koronavírus-kórokozó elsődlegesen úgynevezett cseppfertőzéssel terjed. Ennek során az emberek köhögnek vagy tüsszentenek, és szétszórják a kórokozót a levegőben. Más emberek belélegzik ezt a kórokozót és legrosszabb esetben szintén megfertőződnek vele.

 

Közvetett fertőzés:

A vírus indirekt átvitele is elképzelhető. Ennek során az emberek, akik korábban kezükbe köhögtek vagy tüsszentettek, tárgyakat fognak meg, mint az ajtókilincs, a mobiltelefon, az érintőképernyő vagy a széktámla. A vírusok megmaradnak a felületeken és onnan jutnak át egészséges emberekre.

 

Érintkezéses fertőzés (kontaktfertőzés):

 

A közvetlen érintkezés útján történő fertőzés szintén lehetőséget ad a vírusos megbetegedések terjedésének. Így, például, piszkos kézzel az emberi széklet legkisebb szennyezett nyoma is eljuthat egy egészséges emberhez. A megfertőződés úgy is lehetséges, ha a kórokozó közvetlenül a szem, a garat és az orr nyálkahártyáján vagy a felső légutakon keresztül jut a szervezetbe, például egy csókkal. Még nem tisztázott végleg, hogy a SARS-CoV-2 terjed-e kontaktfertőzéssel. Az érintkezéses fertőzés megelőzésének leghatékonyabb intézkedései az alapos, hagyományos szappannal történő kézmosás.

 Hogyan védhetem magamat és másokat is a fertőzéstől?

Mivel jelenleg nem létezik oltóanyag a koronavírus ellen, az egyszerű higiéniai intézkedések – mind privát környezetben, mind testápolás során, valamint nyilvános helyeken is – nagy jelentőséggel bírnak.

Személyes higiénia:

 • Ne nyúljunk arcunkhoz mosatlan kézzel.
 • Rendszeresen és alaposan mossunk kezet szappannal, útközben pedig használjunk olykor-olykor fertőtlenítőszert.
 • Viseljünk száj-orr-védőt, ha betegek vagyunk – ügyeljünk a maszk helyes illeszkedésére.
 • Használjunk egyszer használatos zsebkendőt és fedeles kukába dobjuk.
 • Kerüljük a betegekkel való érintkezést.Ajánlások az otthoni viselkedéshez:

 • Tartsuk be a köhögésre és tüsszentésre vonatkozó etikettet: köhögés vagy tüsszentés esetén tartsunk legalább egy méter távolságot embertársainktól, tüsszentsünk/köhögjünk könyökhajlatba és forduljunk el másoktól.
 • Maradjunk otthon, ha légúti tünetek vagy influenzaszerű kórjelek lépnek fel.
 • Szigorúan ügyeljünk a térbeli leválasztásra, ha közvetlen környezetünkben betegek tartózkodnak.
 • Rendszeresen szellőztessünk és használjunk légtisztító készüléket.
 • Használjuk ki az otthoni munkavégzés lehetőségeit és mondjunk le az üzleti utakról.
 • Kerüljük az érintkezést embertársainkkal, különösképpen idősekkel vagy krónikus betegségben szenvedőkkel.

Viselkedési ajánlások útközben:

 • Tartsunk lehetőség szerint 2-2,5 méter távolságot másoktól, különösen betegektől.
 • Tekintsünk el a kézfogástól és az öleléstől.
 • Tartsuk be a köhögésre és tüsszentésre vonatkozó etikettet: köhögés vagy tüsszentés esetén tartsunk legalább egy méter távolságot embertársainktól, tüsszentsünk/köhögjünk könyökhajlatba és forduljunk el másoktól.
 • Fertőtlenítsük rendszeresen az olyan felületeket, mint a járműkormány, ajtókilincs, mobiltelefon, stb.
 • Mondjunk le a magánutazásokról.
 • Lehetőleg kerüljük a tömegközlekedési eszközök használatát.
 • Ne látogassunk nagy volumenű rendezvényeket.
 • Ne csúcsidőben menjünk vásárolni, vegyük igénybe a házhoz szállítási szolgáltatásokat.

 

Miért is olyan fontosak a higiéniai intézkedések a koronavírus idején.

Ápolt, rendszeresen tisztán tartott környezetben a kórokozók átvitelének veszélye jelentősen csökken. A felületek többé nem jelentenek táptalajt a csíráknak, baktériumoknak és vírusoknak. A kórokozók a nehezen hozzáférhető helyeken is alaposan elpusztíthatók.

 

Mit tehetünk az egyes területeken?

 

(A képre vagy a címre kattintva nyissa meg a bővebb anyagot)

 

 

                                                                                    

 

           

     

                                                                                           

 

 

   

A fenti anyag a Kärcher által összeállított információk alapján készült és informatív jellegű. Nem helyettesíti a mindenkori legfrissebb koronavírus 19-el kapcsolatos hivatalos orvosi vagy ÁNTSZ ajánlásokat.

                               

 

shopmania.hu