Blog - a Kärcher gépekről és sok minden másról

Miért használjunk padlótisztító gépet a felmosáshoz?

 

 

 

 

     Padlótisztító berendezések használati jogosultsága a   munkaerőhiányos, teljesítménykényszeres időkben.

 • Nagyobb a tisztítás hatékonysága, mint a rongyos felmosásnál.
 • A felületről a keletkező koszos vizet a gép vákuum segítségével elszívja, így még tisztább lesz a felület.
 • A gép erősebben tud „súrolni” mint a rongyos módszer, így elegendő akár csak egy menetben felmosni.
 • A géppel történő felmosás nagyságrendekkel nagyobb felületi teljesítményre képes, mint a „rongyos-vödrös” megoldás. Egy ember egy óra alatt a hagyományos kézi módszerrel, maximum 100-150 négyzetmétert képes felmosni. Gyalogkísérős géppel egy óra alatt 200- 3.000 négyzetméter, felülős géppel pedig 2.000-5.000 négyzetméter is felmosható.
 • A másik nem elhanyagolható szempont, az hogy a dolgozónak sokkal kisebb a fizikai terhelése, mint a hagyományos kézi módszer esetén.
 • A szennyeződéssel való közvetlen érintkezés is jelentősen lecsökken, hiszen csak tiszta vizet és tisztítószert kell „tankolni” gépbe, a koszos vizet pedig egy csövön kell leereszteni a csatornába.
 • Végül, de nem utolsó sorban, a felmosott felület azonnal használható, mivel felszívtuk a koszos vizet a felületről. Ezzel a csúszásveszély is igen jelentősen csökkenthető.

Ezek után már csak az a kérdés mit milyen géppel mossunk fel? Hát esetünkben, első sorban a KÄRCHER (súroló-szívógépet) padlótisztítót ajánlom.

Mi is valójában a padlótisztító berendezés vagy súrlógép, esetleg felmosógép?

Ezek alatt a szavak alatt rendszerint olyan berendezést ért a köznyelv, amely gépek a koszos padlóról nedves eljárással eltávolítják a szennyeződéseket.

Súroló-szívógép padlótisztításhoz 

Elsősorban a kisebb méretű szennyeződésekre gondolva itt. A nagyobb méretű szennyeződéseket ugyanis szárazon a „seprőgépekkel” szokás eltávolítani. Persze léteznek olyan berendezések, amelyek mindkét feladatra alkalmasak, ezek a kombinált felmosó-seprőgépek. Ezek főleg igen nagy, több 10.000 négyzetméteres felületek egy lépésben történő tisztítására (seprés és felmosás) használatosak.

Kärcher gyalogkísérős padlótisztító gép 

Most elsősorban a gyalogkísérős és a felülős padlótisztítókról (súroló szívó, felmosó gépekről) írnék.

Itt is folyamatos a fejlesztés minden gyártó részéről, így a KÄRCHER is „serénykedik” a területen.

A főbb fejlesztési irányok:

 1. Minél jobb tisztítási eredmény
 2. Egyszerű kezelhetőség
 3. Nagyobb autonómia
 4. A működés és a paraméterek figyelemmel kísérése
 5. Sokoldalú felhasználhatóság

Vegyük sorjában a dolgokat:

 

1, Tisztítási eredmény:

A KÄRCHER mindegyik területen igyekszik lépést tartani a vevői igényekkel világszerte. A nagyobb tisztítási eredmény érdekében olyan megoldásokat biztosít, mint például az adott gépekhez használható sokféle tartozék alkalmazása.

padlótisztító tartozékok 

 • Szinte minden hengerkefés és tányérkefés géphez többféle kefét és Pad-et lehet használni.
  Kép a kefékről és pad-ekről:

 kefék és padek

 • A keletkező szennyes vizet többféle szívógerendával és azokban többféle szívógumival lehet elszívni a felületről.
  Kép a szívógerendákról és gumikról:

 szívógerendák és gumik

 • Az eredményességet segítik a feladathoz speciálisan alkalmazható sokféle tisztítószerek
  Képek a tisztítószerekről:

 tisztítószerek padlótisztító gépekhez

 

2, Egyszerű kezelhetőség:

 • Ezen a területen a KÄRCHER mindig élen járt. Elsők között vezette be a forgókapcsolós, piktogramos vezérlőkapcsolót az egyszerűbb és a nagyobb gépek esetében egyaránt.

 Kärcher vezérlőkapcsolók

 • A sokoldalúan beállítható gépek esetében is az igen egyszerű kezelhetőséget szolgálja az elektronikus kulccsal /KIK/ rendszerrel való felszerelés. Itt lehetőség van akár a kezelői beavatkozási szintek megkülönböztetésére is.

 elektronikus kulcs

 • Az egyszerű üzemeltetést és kezelést szolgája az egyedülálló színekkel jelzett kezelőelemek. A kezelő által „használandó” karokat, egységeket sárga színűre gyártják így azok jól felismerhetőek és elkülönülnek a többitől.
 • A kezelő felületek, karok úgy vannak kialakítva, hogy minimális legyen az összetéveszthetőség. Szöveges jelzések helyett ahol lehet közérthető ábrákat és piktogramokat használnak, ez nemzetközivé teszi dolgokat.
 • A használhatóság területén forradalmi ötletnek tartom az új B 50 gépcsaládnál elsőként bevezetett kijelző kiterjesztés lehetőségét. Ezeknél a gépeknél van lehetőség mobiltelefont csatlakoztatni bluetooth kapcsolattal. Így a gépen kialakított biztonságos tartóba támasztva a készüléket, annak teljes képernyője a kiterjesztett kijelző. Sokkal több információval és kezelési lehetőséggel. Természetesen a telefon töltésére is van lehetőség eközben.

kijelző kiterjesztés

3, Nagyobb autonómia:

 • A padlótisztítók a kisebb méretek esetén is mostanában már elsősorban akkumulátor üzeműek így nincsenek korlátozva a kábel hossza miatt.
 • A nagyobb méretű berendezések mozgatásáról külön meghajtó motor, egyes esetekben motorok gondoskodnak. Különlegességnek számít a B 150 gépkategória, amely egyes konfigurált modelljei akár összkerék hajtással is rendelhetőek. Ennek segítségével megbirkóznak még a meredekebb kocsifelhajtókkal és a mélygarázsok rámpáival is.
 • Az üzemidőt az akkumulátorok határozzák meg. Ezen a téren is megfelel a Kärcher a korszerű lehetőségeknek, mivel már megjelentek a saját gyártású gépekhez kifejlesztett LI-ion akkumulátorok a kínálati palettán. Ezek kapacitás/tömeg aránya igen kedvező, ami szintén a könnyebb mozgathatóság és hosszabb üzemidő lehetőségét teremtik meg. Valamint a sokkal rövidebb töltési idő is javítja a „hadrafoghatóságot”.
 • A sebesség függő vízadagolás lehetővé teszi az optimális vízfogyasztást. Ennél fogva ugyanannyi vízzel akár nagyobb felületet lehet felmosni.
 • Az autonómia abszolút magas foka a robotizáció. Ezen a téren is vannak jelentős eredmények. A KIRA program keretében létrehozott teljesen önálló padlótisztító robot. A berendezés tanítható, programozható és a vízcserét és az elektromos töltést is teljesen automatikusan végzi el. Ezzel abszolút kilóg a konkurensek sorából, mivel más márkák elsősorban felülős gépek robotizálásával kialakított megoldásokkal jelentkeznek. A Kärcher ezt a gépet kifejezetten erre a célra építette. Hazánkban még nincs kereskedelmi forgalomban.

4, A működés és a paraméterek figyelemmel kísérése:

 • Már régóta gyárt a Kärcher olyan padlótisztító berendezéseket, melyek számítógép csatlakozással rendelkeznek. Ez a lehetőség olyan egyszerű ellenőrzést és beállítást tesz lehetővé, ami jelentősen megkönnyíti a javítást és a különböző feladatokhoz való hangolást.
 • Az elektronika észleli a rendellenességeket és a hibákat és ezekről értesíti a kezelőt szöveges üzenetekkel. Igény esetén ezek a berendezések akár mobilnet kapcsolaton keresztül egy központi rendszerrel is összeköthetőek így nem csak a kezelő értesülhet a rendellenességekről, hanem más erre feljogosított személy is.
 • Új irányba is elindult a fejlesztés. A legújabb fejlesztés azt biztosítja, hogy a berendezés alaphelyzetben egy egyszerű kijelzővel rendelkezik és a kezelőfelülete (állító karok és gombok) is egyszerűbb a még egyszerűbb kezelhetőség érdekében, ugyanakkor a részletes paramétereket és a beállításokat is el lehet végezni bluetooth kapcsolattal és egy mobiltelefonnal. Ez a megoldás kedvezőbb ár mellett biztosítja a nagyobb komfortot annak, aki ezt igényli.

működési paramtéerek

 • A sokrétűen beállíthatóság és az egyszerű kezelhetőség sokszor ellentétesnek tűnhet. A Kärcher ezt szerintem igen jól megoldotta a KIK rendszerével, melynek lényege a jogosultsági szinteken alapul. A gépen igen sokféle beállítást lehet megtenni és sokféle tartozékot lehet variálni / különböző kefefejeket, kiegészítőket lehet fizikailag is csatlakoztatni/ ezek beállítása egy adott feladathoz nagyobb szakértelmet igényel, mint az így beállított géppel elvégezni a feladatot. A KIK rendszer segítségével a szakértő a saját kulcsával (szürke színű) megteheti a szükséges beállításokat és aktiválhat funkciókat és tartozékokat, beállíthat kezelői kulcsokat (sárga színű) amelyeknek adhat bizonyos mozgásteret (állítási lehetőségeket). Az így beállított gépet a kezelő már tudja használni és amennyiben a neki megengedett változtatásokat akar végezni, akkor azt meg is teheti. A szürke kulccsal van lehetőség olyan megoldásra, hogy a kezelő semmit ne tudjon változtatni a beállított paramétereken. Ez esetben egy fehér kulcsot aktivál. Ez csupán azt teszi lehetővé, hogy a kezelő a beállított paraméterekkel a padlótisztítóval elvégezze a tisztítási feladatot.

A kulcsokhoz akár a berendezés kijelzőjének nyelve is hozzárendelhető, így szinte a legtöbb esetben lehetőség van a kezelő anyanyelvén történő kommunikációra.

A kulcsok egyediek, tehát személyekhez rendelhetőek és akár több különböző géphez is aktiválhatóak.

Az ilyen KIK rendszerű gépek elektronikus kulcs hiányában egyáltalán nem használhatóak, tehát vagyonvédelmi és illetéktelen használat elleni védelem területén is egy magasabb szintet képviselnek, mint a hagyományos mechanikus kulcsos gépek.

 

 1. Sokoldalú felhasználhatóság

 

 • Elsőként vezette be már igen sok évvel ezelőtt a Kärcher az olyan padlótisztító berendezéseket, amelyek igen szabadon variálhatóak a sokoldalúság biztosítása érdekében.
 • A változtathatóság új szintje nemcsak az előzőekben leírt, paraméterek területén, hanem a kefefejek és a szívógerendák területén is széleskörű lehetőségeket kínál.
  • A kefefejek területén nemcsak a szélesség, hanem a kefélés módja is változtatható (hengerkefe, tányérkefe, rezgő vagy akár forgó-alternáló mozgás is lehetséges)
 • A szívógerendák szélessége és kialakítása is sokféle lehet. Egyenes, íves, V alakú, Parabolikus.

szívógerendák

 • A gépek kialakítása lehetővé teszi, hogy e fejeket és gerendákat akár egy kezelő is kicserélhesse az adott feladat megoldásához való felkészülés során.
 • A különböző fejekhez igen sokféle kefe és Pad használható, így a sokoldalúság tovább fokozható, a hagyományos felmosástól egészen a kristályosításig vagy a gyémánt-pad-es polírozásig.
 • A tisztítószerek sokfélesége is segíti a kiterjedt alkalmazást.

Természetesen amennyiben segítségre van szüksége a megfelelő padlótisztító berendezés kiválasztásához, szívesen állunk rendelkezésére telefonon a +36303499851 számon és az info@vitay.hu e-mail címen.

Kärcher – A tisztítás profizmusaW-tár

shopmania.hu simplepay_hu_v2