Blog - a Kärcher gépekről és sok minden másról

Porszívók házfelújítási munkákhoz

2023.06.30 08:00

Mielőtt megragadná meglévő háztartási porszívóját, hogy a gipszport és törmeléket eltakarítsa a felújítás után... Olvassa el cikkünket!

A házfelújítási munkák során sokan a meglévő porszívójukat használják. Mondván ez van, minek vegyek másikat. Aztán bosszankodnak, amikor a munka elején már beadja a derekát. Elkezd hangos lenni, rövidesen köpi a port vagy nem szív semmit.

Az általános háztartási porszívók kis mennyiségű általános porokhoz vannak kialakítva.

A ház felújítása során azonban sok téglapor, malter, mész vagy diszperzit por keletkezik. Sokszor esetleg vizes szennyeződést esetleg vizet kellene felszívni. Ezek külön-külön is a háztartási beltéri általános porszívók nagy részét igen rövid idő alatt tönkreteszik. A tartály méret is többnyire 1-3 liter között mozog, így a nagyobb mennyiség bele sem fér.

A megoldás a barkács feladatra készült porszívó!

A Kärcher-nél ezek a WD porszívók. Ezek a gépek alkalmasak száraz és nedves dolgok szívására is. Fontos azonban tudni, hogy nem tudnak vizet kipermetezni, tehát nem a köznyelvben elterjedt „takarító gépek”. Azok a Kärcher háztartási kínálatában az SE jelzéssel ellátott gépek a szőnyeg és kárpittisztítók

Ezek között is többféle kategória létezik:

Alap kategóriás WD porszívók. Ezek a kisebb méretű gépek, melyek egyszerű szűrőrendszerrel vannak felszerelve. Itt a legkisebb (WD 2 egyes modelljei) gépek egy némelyike csak szivacs szűrővel vannak szerelve. Ezeket csak egy külön megvásárolható patronszűrő beszerzése és beépítése után javallott például tégla, gipsz- por szívására használni. Vizet azonban nyugodtan szívhatunk a szivacsszűrővel is.
A középkategóriás WD porszívók. Ebben a kategóriában más vannak kifejezetten a ház felújítási munkákhoz kialakított változatok is. Ezeknek a szűrőrendszere már hasonlít a nagyobb ipari testvéreikéhez, A szűrő legtöbb esetben nem lóg bele a tartályba és nem foglal el belőle értékes térfogatot. Sok esetben egyszerűen kivehető, és akár a gépben is megtisztítható a szűrő, oly módon mintha kiszerelve sűrített levegővel „kifújnánk”. A nagyobb tartály, a szűrőrendszer biztosítja az építkezés, felújítás során a jó használhatóságot.

A csúcs kategóriában a WD porszívók között most két gépet találunk csupán. Ezek a gépek rozsdamentes tartállyal vannak szerelve és a félautomata szűrőtisztítás funkción túl rendelkeznek egy konnektorral, amibe a fúrógépet, csiszológépet lehet bedugni. Ennek a funkciónak köszönhetően kevesebb hosszabbítóra van szükség és a fúrógépet bekapcsolva a porszívó is azonnal elindul. Ez jelentős kényelmi és biztonsági funkció. Az építkezés során ez a géposztály a leginkább javasolt és kedvelt gépcsalád. Sok funkcióban akár a profi gépek szolgáltatásaival vetekszenek.

Az összes WD géposztályban találunk hasznos speciális funkcióval rendelkező változatokat.

A típus név és szám sokat elárul a gép szolgáltatásairól.

Vegyük sorra ezeket:

Kärcher WD 4 S V-20/6/22 Car

A „WD” azt jelenti, hogy víz, nedves és száraz anyag is szívható a géppel.

Az utána szereplő szám a kategóriára utal:

 • 1-3 ig alap kategória
 • 4-5 ig közép kategória
 • a 6 pedig a csúcs kategória

Az azt követő betű utal a kialakításra: az „S” jelenti, hogy rozsdamentes a tartály a „P” azt jelenti, hogy van rajta konnektor, a „V” azt, hogy melyik változat

Az ez után lévő kétjegyű szám a tartály térfogatát adja meg, a 17 azt jelenti, hogy 17 l-es a tartály.

Az ezt követő „/” jel után az elektromos vezeték hossza szerepel m-ben. Azaz 6 esetén ez 6 m.

Az azt követő ”/”-jel után pedig a gégecső hosszára utal a „20” azt jelenti, hogy 2 m-es a gégecső.

Az utolsó betű pedig a kiszerelésre utal: a „CAR” azt jelenti, hogy autó tisztításhoz való tartozékok is vannak a géphez. A „T” pedig azt jelenti, hogy a tartály alján van vízleeresztő nyílás.

Mire és hogyan lehet használni a WD száraz-nedves háztartási porszívókat:

Összefoglalva, röviden: Ezeket a porszívókat elsősorban a ház körüli barkácsolási munkálatokhoz készítették, ahol nagyobb mennyiségű és esetleg finom (tégla, mész,) porokat kell felszívni. Használhatóak a lakásban is az általános takarítási feladatokhoz, azonban arra a VC jelű beltéri porszívók lettek készítve igazán. Ezek tartozékai és alkalmasint a vezeték visszacsévélés is a kényelmet és a kis helyigényt szolgálja.

Mindezek ellenére igen sokan használnak WD porszívót a lakás napi takarítási feladatainak ellátásához.

A WD porszívók használatához néhány tanács és példa.

A lakásfelújítás során: (WD 5-6 képek a felújítás során)

 • Nagyobb méretű darabok (tégla, malter, faforgács) bátran felszívhatóak velük
 • A festés után földre került finom porok (Itt célszerű porzsákot használni, hogy kíméljük a szűrőt)
 • Kifolyt vizes dolgokat vagy csak vizet. (Itt a porzsákot feltétlenül vegyük ki és a munka után szárítsuk meg a szűrőt, így nem fog bepenészedni)
 • A „P” jelű gépeknél a beépített konnektorba dughatjuk a fúró-, csiszoló-, fűrészgép dug villáját. A porszívó csak akkor kapcsol be, ha a „portermelő” gépet bekapcsoljuk.

Kerti munkáknál:

 • A legtöbb gépnek (WD 3, 5, 6) van fúvó funkciója. Ezzel falevelet is tudunk elfújni, mint a lombfúvóval.
 • Az útról, garázs padlójáról, kocsi feljáróról a faleveleket, a fűnyíró által oda fújt füvet


Autó tisztán tartása:

 • A WD porszívók, mivel nedves dolgot is szívhatnak, igen alkalmasak a járművek belső tisztításához. A lábtérben télen, esős időben összegyűlő nedves szennyeződések sem jelentenek gondot nekik.
 • A csomagtartóban, a raktérben lévő szennyeződések eredményesen eltávolíthatóak. Ezen feladatokhoz külön tartozékok is rendelkezésre állnak.


A KÄRCHER WD porszívói képesek felszívni nagyobb mennyiségű port és nedves szennyeződéseket, akár vizet is. A házfelújítás során javasolt ezeket használni a „hagyományos lakásporszívók” helyett. A felújítás után is hasznát vehetjük a berendezéseknek, ezért érdemes beszerezni akár a munkák megkezdésével egyszerre, hiszen az ilyenkor felmerülő költségekhez képest az áruk nem számít magasnak. Amennyiben segítségükkel a munkák során nagyobb tisztaságot tudunk biztosítani, a felújítás is szebb lesz. Az sem elhanyagolható, hogy a vízszívásnak nagy hasznát vehetjük az esetlegesen kifolyó vizek által okozott beázások elkerülésénél.


Amennyiben segítségre van szüksége a megfelelő berendezés vagy tartozék kiválasztásához, keressen bennünket a +36 30 3499851 számon vagy az info@vitay.hu címen. Kérdését egy konkrét termékről úgy is felteheti, hogy az ár alatt található kérdőjelre kattint és kitölti a nyomtatványt.

  

 

Kärcher – A tisztítás profizmusaW-tár

shopmania.hu simplepay_hu_v2