Blog - a Kärcher gépekről és sok minden másról

Takarítógépek a megfelelő padlótípusokhoz

Takarítógépek a megfelelő padlótípusokhoz

Mit kell tudni a padlótípusokról és mi alapján érdemes ipari padlótisztítót választani a takarításhoz?

A rendszeres padlótisztítás elengedhetetlen feltétele bármely üzlet vagy telephely rendben tartásának, de azt, hogy milyen ipari padlótisztítót érdemes használni, nagyban meghatározzák a padló tulajdonságai. Egy komoly takarítógép nagy befektetés lehet, ezért fontos figyelembe venni, hogy az adott terület milyen típusú gépekkel lehet a leghatékonyabban, a legbiztonságosabban, és a felületeket a leginkább kímélő módon takarítani.

Milyen igényei vannak az adott cégnek?

A legtöbb vállalkozó nem takarításban szakosodott, ezért a különböző takarítógépek láttán bizony bárki könnyen tanácstalanná válhat. Ahhoz, hogy ki tudjuk választani a megfelelő berendezést, az alábbi kérdéseket érdemes megválaszolni:

  • Milyen típusú szennyeződéseket kell eltávolítani?
  • Milyen felületről kell eltávolítani a szennyeződést?
  • Mekkora területet kell tisztítani?
  • Milyen gyakorisággal történik a tisztítás?
  • Van elég csatlakozó a területen, és használhatunk 230V-os berendezést vezetékkel, vagy akkumulátoros berendezésre lesz szükség?
  • Mennyi idő áll rendelkezésre a tisztítás elvégzésére?

Fa- és laminált padlók kíméletes tisztítása

Az egyik legkörülményesebben tisztítható felület minden esetben a természetes fa, hiszen akármilyen lakkozása is van egy parkettának vagy hajópadlónak, a fa nem viseli jól vizet. Sokan ezért félnek a gépi felmosástól. A félelem alaptalan, hiszen a hagyományos mop vagy rongyos felmosás több vizet hagyhat a felületen. A jól alkalmazott gépi padlótisztítók azonban szinte minden vizet felszívnak, így lényegesen kevesebb az esélye a víznek a fába beívódva abban elváltozásokat okozni. Ez még a laminált és a sportpadlók esetében is így van. Több gépünk dolgozik olyan helyeken ahol fa padló van és a nagy felület miatt a kézi felmosás szinte lehetetlen.

Linóleumpadlók hatékony tisztítása

A linóleum sok üzlethelyiségben népszerű padlótípus, hiszen természetes hatást keltő mintákban is elérhető, ugyanakkor rendkívül strapabíró, és könnyen is tisztítható. Akárcsak a legelterjedtebb járólapok, a linóleum is teljes mértékben vízálló, ezért tisztítószeres vízzel is végezhető a takarítás. Az esetlegesen lágyabb- rugalmasabb anyagból készült műanyag burkolatok esetében javasolt a tányéros padlótisztító használata, mert ott a kefe alacsonyabb fordulatszáma és a kisebb kefenyomás kíméletesebben bánik az érzékeny felületekkel. A tányéros géppel így nehezebben tehet kárt a takarító személyzet még gondatlan munkavégzés esetén is. A komplett technológia keretében a műanyag burkolatokhoz még csúszásmentességet eredményező tisztítószereket is tudunk ajánlani.

Természetes kőből készült felületek

Bár sokan azt gondolnák, hogy a természetes kő a leg strapabíróbb anyag, valójában könnyű megrongálni. Bármilyen hibásan alkalmazott tisztítószer vagy nem megfelelő kefetechnika maradandó nyomot hagyhat az ilyen felületeken, ezért fontos, hogy mindig a megfelelő tisztítószert és kefetechnikát válasszuk ki a feladat elvégzéséhez. A természetes kövek tisztításán túl, azok felújítása is megoldható padlótisztító és speciális szerek használatával. Akár ismét tükörsimává és kopásállóbbá is tehetjük régi „leharcolt” mészkő, márvány padlónkat. Erről talán a következő anyagunkban többet is mondunk. Amennyiben természetes kőből készült kültéri terület takarításáról van szó, a nagynyomású mosó is lehet jó választás.

Egy másik nagy és igen sokszor előkerülő téma a greslap!

Sok tervező és kivitelező használja ezeket a burkolatokat. Előnyük a strapabíróság és a csúszásmentesség. Nagy hátrányuk a csúszásmentesség miatti felületi szerkezetből adódik, ez a szinte kosz-mágnesként viselkedés. Minden szennyeződést leszed a cipőkről és magába vesz. Mivel a felület érdes, így a szennyeződés megragad az érdességben. Sok padlótisztító keféjének sörte mérete nem ér le az érdes részek aljára. A tisztítás így igen nehéz mind kézi mind gépi technológia esetén. Azonban van megoldás! Megfelelő különleges pad vagy „szivacskefe” használatával a greslapok is tisztíthatóak kielégítő minőségben. Ez a technológia azonban nagyobb odafigyelést igényel, ezért sokan nem igazán foglalkoznak ezzel, pedig sokszor a meglévő padlótisztító berendezés a megfelelő tartozékok cseréjével alkalmassá tehető a greslapos felületek eredményes és szép tisztítására. Itt fontos lehet a megfelelő tisztítószer kiválasztása is.

Szövetek tisztítása ipari szőnyegtisztító géppel

Legyen szó szállodákról vagy irodákról, az egyik legelterjedtebb felülettípus a padlószőnyeg. Bár valóban kényesebb felületekről van szó, mint egy egyszerű járólap esetében, a szőnyegek tisztítása a megfelelő gépekkel könnyen megoldható. A napi portalanításhoz elegendő a megfelelő porszívó használata, ha azonban egy alaptisztítás alkalmával mélytisztításra van szükség, érdemes bármely kárpitozott felületen Kärcher ipari szőnyegtisztító gépet használni. Ez a technológia már teljesen más, mint a fentiekben említett padlótisztító gépeké. A textil felületére itt 1-5 bar nyomással tisztítószeres oldatot permetezünk és azt a szennyeződéssel együtt visszaszívjuk. Jobban igénybevett olyan textil felületeken, amelyek elviselik a mechanikus hatásokat, használhatunk kefés szőnyegtisztító berendezéseket is. Ezek az alaposabb tisztítás mellett a szálakat is újra rendezik.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kövessen bennünket, vagy keressen minket közvetlenül tisztítószereinkkel és berendezéseinkkel kapcsolatos tanácsainkért.

Kärcher – A tisztítás profizmusaW-tár

shopmania.hu simplepay_hu_v2