Blog - a Kärcher gépekről és sok minden másról

Gépek fagymentesítése a tél beállta előtt

2020.11.27 16:21

Gépek fagymentesítése a tél beállta előtt

"Közeleg a tél." Készüljünk fel rá időben, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés!

Ahogy hidegebbre fordul az ősz, és lassan beköszönt a tél, itt az idő nagynyomású mosóval megtisztítani kerti bútorainkat és szerszámainkat. Ám miután mindent elpakoltunk, nem szabad elfelejtenünk, hogy a legfontosabb éppen a vizet is tartalmazó gépeink gondos megtisztítása és megóvása a fagyoktól. Az alábbiakban néhány tanácsot gyűjtöttünk össze a Kärcher gépek fagymentes tárolásával kapcsolatban.

Védekezzünk szakszerűen!

A tél a vízzel működő gépek legnagyobb ellensége, hiszen, ha a készülékeinkben visszamaradt víz megfagy, a jég térfogata megnövekszik, ami megrongálhatja a szivattyút és a legkülönbözőbb belső alkatrészeket. Éppen ezért télen nem ajánlott kültéren, illetve fűtetlen helyiségben tárolni száraz nedves porszívónkat, melegvizes nagynyomású mosónkat vagy padlótisztítónkat.

Vízmentesítsük a berendezéseket!

Amennyiben nem szavatolható egy egész télen át a gépek fagymentes helyen történő tárolása, még a hideg beállta előtt gondoskodjunk azok megfelelő fagyvédelméről. Járassuk ki a vizet a berendezéseinkből, valamint mindig tisztán tároljuk őket és tartozékaikat.

Használjunk fagyálló hűtőfolyadékot!

Ott, ahol a fagymentes tárolás nem megoldható, használjunk -25°C-os fagyálló hűtőfolyadékot. Az eljárás hasonló, mint autónk védelmekor, hiszen a Kärcher gépek is olyan anyagokból állnak, melyek a járműmotorokban is megtalálhatóak.

Nagynyomású mosók téli felkészítése

  • Mosók esetén a gép szívó oldalán (ahol a kerti locsolócső csatlakozik) szereljünk fel egy rövid tömlőt hollanderes csatlakozással. A tömlő végét lógassuk a fagyállóval teli tartályba, melyet lehetőleg tegyünk magasabbra, mint a vízbevezetés.
  • Vegyük le a pisztolyról a nagynyomású tartozékot (szárat vagy szennymarót), vegyük ki vagy ürítsük ki a tisztítószertartályt.
  • Ezek után kapcsoljuk be a mosót, és behúzott pisztollyal működtessük addig, amíg a fagyálló megjelenik a pisztoly kivezetésén.
  • Ekkor, a pisztoly elengedése előtt kapcsoljuk ki a gépet az elektromos kapcsolójával, majd engedjük el a pisztoly működtető ravaszát.
  • A szívó oldalról vegyük le a tömlőt, és dugózzuk le a nyílást.
  • Helyezzük vissza berendezésünkre a tartozékokat tárolási állapotban.

A folyamat elvégzése után a fagyálló a berendezésben marad, így megakadályozza a fagy miatti károsodást, és védi a szerkezeti elemeket a korróziótól, valamint a kiszáradástól.

Tavasszal, az első bekapcsoláskor a fagyállót ne dobjuk ki, hanem engedjük egy kannába. Ha ügyesek vagyunk, kevés víz kerül bele, így télen ismét használható lesz. Így nem terheljük a környezetet.

Szőnyegtisztítók és kerti szivattyúk téliesítése

Más vizet tartalmazó háztartási gépünk főleg a szőnyegtisztító és a kerti szivattyú lehet. Ezek közül a szőnyegtisztítónkat rendszerint a lakásban tároljuk, így itt csekély a fagyásveszély. Sőt, a szőnyegtisztító használatának éppen a karácsony az egyik nagy szezonja, ezért ezzel a készülékkel nincs különösebb tennivalónk.

A kerti szivattyú esetén a nagynyomású mosóhoz hasonlóan két lehetőségünk van.

  1. Víztelenítés után tároljuk fagymentes helyen a berendezést.
  2. Víztelenítés után töltsük fel készülékünket fagyállóval, ami a kerti szivattyú esetében egyszerűbb feladat. Dugózzuk be a szívó oldalt, és a légtelenítő feltöltőn keresztül egyszerűen töltsük fel fagyállóval a berendezést.

A téli felkészítés célja, hogy gépeink hosszú időn keresztül maximális teljesítménnyel tudják kiszolgálni igényeinket. A rendszeres karbantartással biztosak lehetünk benne, hogy egy-egy hosszabb, használaton kívüli időszak után is gond nélkül vehetjük kézbe eszközeinket.

Itt elsősorban a háztartási berendezésekről írtam. Az ipari berendezések téliesítése rendszerint megtalálható a gépkönyvben. Amennyiben bármilyen kérdése van ezen témával kapcsolatban, írjon bátran az info@vitay.hu címre, vagy írjon üzenetet Facebook-oldalamon!

Kärcher – A tisztítás profizmusaW-tár

shopmania.hu